Photography by Hans Esselöv

Test av ny kamera

Jag har länge varit sugen på att ta klivet över till fullformat och även spegellöst. Jag har sneglat på Canon EOS R6 ett tag men så fick jag tips om ett kanonpris på storebror R5 och då blev frestelsen för stor trots att det egentligen är alldeles för mycket pengar.

Typiskt nog var kameran trasig när den kom, så den fick gå i retur till Asien för lite omvårdnat, men nu är den tillbaka i mina händer och ikväll dök det upp ett bra tillfälle att testa den, under lokalderbyt i bandy mellan Grängesbergs BK och IK Heros från Smedjebacken.

Bra skärpa men en hel del brus.

Jag hängde på mitt likaledes sprillans nya Canon RF 70-200 f2.8-objektiv på kameran. Den omskrivna autofokusen var verkligen sjukt snabb och exakt och personigenkänningslägety fungerade prickfritt. Däremot blev det en hel del brus i de mörka partierna, som synes ovan. Bilden är förvisso tagen med 8000 ISO men det var ändå lite mer brus än jag väntat mig.

Målchans för IK Heros.

Elljuset på Grängesvallen var ingen höjdare. Det var inte superstarkt och gav dessutom ett väldigt varmt och gult sken som inte var helt enkelt att hantera i lightroom efteråt.

Inget mål denna gång.

Kamerans menyer kändes hyfsat välbekanta från min gamla EOS 80D men var betydligt mer omfattande och även en del reglage skiljer så det kommer nog att ta ett tag att vänja sig fullt ut.

Närkampsspel.

Kombon elektronisk sökare-display är också något jag behöver vänja mig vid. Jag hade föredragit att bakdisplayen slocknade efter ett par sekunder när man tagit en bild och sedan aktiverades av avtryckarknappen igen, men det verkar inte finnas något sådant läge. Displayen tänds direkt om man rör lite på kameran, alternativt att man får stänga av den helt. Det känns som displayen drar en del batterikraft.

Heros försöker försvara sig.

En annan sak som kändes lite ovan var som förväntat att ha ”normal” brännvidd istället för 1,6 gånger den egentliga brännvidden. Jag är ju van att komma lite närmare med en 200-zoom.

Rejäl stoppsladd.

Hade jag försökt fota i det här ljudet med min gamla kamera hade nog bilderna blivit mer eller mindre oanvändbara. Antingen hade jag fått välja en slutartid som är alldeles för lång för sport eller ett ISO-tal som är betydligt högre än vad kameran klarar med tanke på brus. Det här blir nog bra när jag kommer in i det. Synd bara att alla objektiv jag ”villhöver” är så dyra bara 🙂

Matchen då? Den vanns komfortabelt av Grängesberg med 7-2. De siffrorna var snarast i underkant. IK Heros hade i princip ingenting framåt.