Photography by Hans Esselöv

Sweden Rock 2024 dag 3

Fredagen blev den bästa dagen. Först ut var passande nog Heavy Load. De må vara bortglömda av mainstream-publiken idag, men Heavy Load var först med allt – de var Sveriges första metal-band, de var först med dubbla baskaggar och de var först med pyroteknik. Bröderna Ragne (gitarr) och Styrbjörn (trummor) Wahlquist är helt enkelt grunden till svensk Heavy Metal. De gjorde comeback på Sweden Rock för 6 år sedan och nu var de tillbaka.

Har Heavy Load varit med länge är det ingenting mot nästa band – Canned Heat. De grundades redan 1965 och har gått igenom otaliga medlemsbyten, men faktum är att trummisen Adolpho ”Fito” de la Parra gick med redan 1967 och därmed också spelade på Woodstockfestivalen två år senare. Jag förväntade mig inte direkt något alls, men det var fantastiska musiker och riktigt skön musik.

Därefter väntade The Hives, som faktiskt aldrig spelat på festivalen tidigare. Det här var som vanligt en riktigt bra show där Howlin’ Pelle ägde publiken.

Sista bandet för dagen blev norska Dimmu Borgir. Melodisk dödsmetall är normalt inte riktigt min grej, men det var ganska bra och framförallt snyggt. Tanken var att fota Judas Priest ickså men där lyckades jag inte få tillstånd. Nu har jag ju fotat dem förr, så ingen katastrof.