Photography by Hans Esselöv

Studioexperiment med MC

En kompis handlar med begagnade motorcyklar och har sitt lager inhyrt hos ett industriföretag en bit utanför Ludvika. Företaget har nyligen byggt en liten fotostudio för att kunna ta bilder av sina produkter. Det finns en del jobb att göra innan den är klar, bl.a. behöver skarvar mellan gipsskivorna målas och något behöver göras åt golvet, men igår var jag där och testade att fota en motorcykel som ska säljas.

Victory Motorcycles

MC:n ifråga var en amerikansk Victory. Det är ett märke som numera konkursat och upphört att produceras. Som synes syns skarvarna mellan gipsskivorna i vägen en aning, vilket stör lite. Det medfarna industrigolvet är inte heller jättesnyggt.

Här har jag testat att ta bort skarvarna i efterarbetet. Jag är inte tillräckligt hemma i Photoshop så jag valde att göra det i Lightroom. Det var lite pilligt så resultatet blev inte helt perfekt.

Vad gäller golvet skulle man antingen lägga ut en matta eller måla det, alternativt lägga någon form av plattor. Vi pratade lite om någon grå färg som inte är för mörk.

Vi testade alla möjliga vinklar. Tanken är ju att bilderna ska användas när hojen säljs och det är inte alltid så att samma vinklar som blir snyggast annars lämpar sig. Bilder rakt från sidan är till exempel lite tråkiga. Det är snyggare med lite vinkel, som här.

Belysningen i studion består av tre lysrör i taket samt ett lysrör på vardera sidan av två vikväggar framifrån. Det funkade faktiskt ganska bra.

Jag valde att använda ett stativ och fota ur en ganska låg position. Jag testade några bilder stående, men det blev inte lika snyggt som med en lägre kameraposition.

Nu var allt lite improviserat. Vi planerar att göra om det hela, med lite fler hojar, som då också är lite mer förberedda. Denna var varken nytvättad eller putsad och givetvis bör man använda något snyggare än en skitig brödbit att lägga under stödet för att få upp vinkeln lite på hojen.

Samtliga bilder ovan är tagna med ett 50mm prime-objektiv. Jag körde på f4 vid 100 iso och kanske borde jag skruva upp iso lite nästa gång, då slutartiden hamnade på 1/25s. Nu använde jag ju stativ, så den långa slutartiden gjorde inte så mycket.

Lite puts skulle inte skada…

Vi tog några detaljbilder också, vilket är bra att ha vid försäljning. Då framgick dock vikten av att tvätta och putsa upp hojen innan. Avgassystemet här ser ju inte så kul ut på nära håll t.ex.

Suddigt…

För närbilderna bytte jag till ett 24-70mm objektiv. Här borde jag definitivt ha höjt iso en del då det blev lite oskarpt när jag fotade handhållet.

Det var en kul erfarenhet att testa att fota hojar i studio. Det blir med all säkerhet en fortsättning, men då kommer vi att förbereda hojarna lite bättre. Det här gav också nyttiga erfarenheter vad gäller inställningar m.m.