Photography by Hans Esselöv

Royal Rock Fest pt1

Livemusik är äntligen tillbaka – i alla fall för stunden! I helgen ägde endagarsfestivalen Royal Rock Fest rum – först i Stockholm på fredagen och sedan i Göransson Arena i Sandviken på lördagen. Jag var i Sandviken och kameran var så klart med. Med hela 8 band blev det en hel del bilder, så jag delar upp det på flera inlägg.

Horndal

Först ut var Horndal, från just den lilla bruksorten Horndal utanför Avesta. Med alla genres som finns inom hårdrocken är det svårt att skapa något nytt, men Horndal har nog lyckats. De brukar beskrivas som sludge metal/hardcore eller doom, men frågan är om inte något i stil med ”bruksortsdoom” skulle passa bättre. Horndal spelar tungt, hårt och långsamt om bruksorten Horndals fall .

Mörkt och rökigt.

Att fota Horndal var ingen lek. Scenbelysningen låg konsekvent på publiken istället för på bandet. Mörka blå och röda färger i motljus och massor av rök. Faktum är att ingen av bandmedlemmarnas ansikten syntes på hela konserten. Trummisen syntes inte överhuvudtaget – det enda man såg var hans upplysta bastrumskinn.

Ungefär så här såg det ut hela tiden.

Själva spelningen var dock bra och jag antar att ljussättningen passar musiken, men lite trist som fotograf. Givetvis var det något som påverkade objektivvalet. Jag inledde med ett Tokina 11-16 f2,8 och bytte sedan till Canon 24-70 f2,8. Jag ångrar lite att jag inte testade med fast 50mm f1,8.