Photography by Hans Esselöv

Öppning av tidskapseln

Bra bilder behöver inte alltid vara så bra bildmässigt. Ibland är det motivet som är intressant. Igår var jag och tog lite bilder när Ludvika kommun öppnade den tidskapsel som murades in bakom trappan till gamla posthuset 1921. I samband med detta visade man även upp den nya låda som nu ska läggas ned för eftervärlden. Bildmässigt ganska ointressant som sagt, värdet ligger snarare i det dokumentära. Den här typen av bilder kan fylla en betydelse i framtiden.

Leverans

Här kommer leveransen med lådan (egentligen lådorna – de var två).

Ärgade lådor.

Här visas de välärgade kopparbehållarna upp för publik för första gången sedan 1921.

Gamla dokument

Innehållet var något av en besvikelse. Det var mest gamla dokument från den tiden – protokoll, lönelistor, kartor m.m. En del av innehåller var dessutom skadat av tidens tand. Det har inte varit helt torrt inuti.

Lådans plats för länge sedan.

Här visar hembygdsföreningen upp en bild på hur det såg ut i korsningen utanför Bergslagskonditoriet innan posthuset byggdes. Posthuset står idag där det är träd på bilden och där bakom trappan har alltså tidskapseln vilat.

Närbild

Ärgad koppar är ganska vackert. Tyvärr var väl förslutningen som sagt inte helt tät.

Den nya tidskapseln

Här är den nya lådan i närbild. Gediget svetsad i rostfritt stål. Bortsett risken för kondens borde den funka bättre.

Elever från Kyrkskolan lämnar bidrag till lådan

Här ska några elever från Kyrkskolan just till att lägga i en iPhone 5 med bilder och videoklipp från några av kommunens skolor. Även en pridesymbol i en liten ask, med en förklaring om vad Pride symboliserar fick följa med. Som vanligt har ungdomar mer kreativa idéer – en hel del av det andra som ska i tyckte jag var en smula tråkigt.

Glest i publikleden

1921 var det ca. 2000 åskådare när kapseln lades ned. NU var det betydligt mindre, men vädret gjorde nog sitt till.

Tidskapselns plats

Här bakom trappan på gamla posthuset har alltså tidskapseln legat inmurad om jag fattat rätt. Man tog fram den via källarväggen på insidan. Om den nya ska ligga på samma ställe låter jag vara osagt.