Photography by Hans Esselöv

Iggy Pop i Dalhalla

The Godfaher of Punk

Igår var jag i Dalhalla för konsert med Iggy Pop. Jag har nog sett Iggy 5 gånger eller så genom åren. Första gången var för 32 år sedan. Tyvärr var det ganska lite publik, vilket var synd för spelningen var ganska bra och Iggy var på ett strålande humör. Rösten var också klockren, vilket inte var fallet när jag såg honom på Gröna Lund för några år sedan.

Bra fart på gubben.

Fotomässigt var inte förutsättningarna så bra som jag hoppats. Scendiket var avlyst eftersom Iggy skulle klättra ner där och springa runt några gånger under konserten, Fotografer var istället hänvisade till ett område till höger om scenen, vilket innebar både ganska risig vinkel men också ett lite för stort avstånd. Jag hade lånat med mig en Canon EOS 600D, men den visade sig hantera höga ISO-tal alldeles för dåligt. Trots ett 50 mm-objektiv med bländartal 1,8 tvingades jag köra på ISO 1600 och resultatet blev inget vidare.

Är man 72 år gammal ska det synas.

Samtliga bilder här är därför tagna med min egen kamera och Canon EF 70-200 mm F/4L USM. ISO är på 1600 och jag har använt f/4,0 och 1/200 sek på alla bilder utom den här ovan som är tagen med 1/160 sek.

Iggy håller än!

Mycket blev som vanligt skräp – kanske lite mer än normalt med tanke på förutsättningarna, men några bilder som känns ok blev det i alla fall.

Jag gick mot slutet av vad jag trodde var sista låten, så när det tillkom ännu en låt lite oväntat hade jag hunnit upp en bra bit på ”rampen” upp ur kalkbrottet. Jag passade på att knäppa ett par bilder där med.

Apropå låtar – setlisten hittar du på: https://www.setlist.fm/setlist/iggy-pop/2019/dalhalla-rattvik-sweden-6391462b.html#sfmses2b19805a