Photography by Hans Esselöv

Gunkanjima

Igår kom jag hem från Japan. Det blev en hel del bilder och jag kommer att dela upp dem i flera inlägg de kommande dagarna, men vi börjar med det bästa direkt!

Gunkanjima

Hashima är en ö i havet utanför Nagasaki. Den är kanske mer känd som Gunkanjima, eller den engelska översättningen Battleship Island. Namnet kommer sig av att öns siluett påminner om ett slagskepp.

Skolan och sjukhuset

Ön bebyggdes med anledning av kolgruvan som ligger under den. Gruvan stängde dock 1974 och sedan dess har ön varit övergiven. Under glansdagarna var bodde drygt 5000 personer här och det var då jordens mest tätbefolkade plats. Som jämförelse var befolkningstätheten 9 ggr Tokyos.

Skolan

Till för bara några få år sedan rådde fullständigt landstigingsförbud på Hashima. Det hindrade inte en del urban explorers från att ta sig dit illegalt. Numera går det dock guidade turer (på japanska!) till ön, men man får inte ströva fritt utan bara beträda en ca. 200 meter lång observationsplattform.

Bostäder

Det finns dock massor av såväl bilder som filmmaterial från ön på nätet. På https://www.youtube.com/watch?v=Je2_kkrGjQQ hittar du t.ex. en riktigt bra dokumentär, men det finns även kortare klipp att hitta.

Här inrymdes bl.a. biografen.

För några år sedan figurerade Hashima även i Bond-filmen Skyfall, fast de scenerna var egentligen inspelade i en studio.

Bostäder

Jag har inte gett upp tanken på att besöka Hashima under lite mer ”okontrollerade” former någon dag i framtiden 🙂 Tillsvidare kan man faktiskt knalla runt lite med Google Streetview.

Vattenreservoir