Photography by Hans Esselöv

Bruksortsmisär

I Blötberget utanför Ludvika ligger två av landets mest ökända hyresfastigheter. I flera års tid har de varit en följetång i media, såväl lokalt som i riksmedia. T.o.m. Uppdrag Granskning i SVT har gjort ett inslag om husen. Hyresvärden har under lång tid låtit husen förfalla, undlåtit att reparera direkt farliga skador. Emellanåt har han även låtit bli att betala elräkningen, så att de boende blivit utan vatten och värme.

De två husen i Blötberget.

Han har satt i system att överklaga alla förlägganden från kommunen och hyresnämnden och brukar även göra sig helt oanträffbar för delgivning. I den senaste turen till husen har han skrivit över husen på sin sambos firma, varpå hon skrivit sig i ett av deras liknande hus på en annan mindre ort i närheten. Därefter har även hon gjort sig oanträffbar.

Ingen vacker syn.

Husen används till s.k. ”social dumpning”. Kommuner på andra håll i landet, främst i storstadsområden, placerar sina missbrukare i lediga lägenheter i avfolkningsbygd som Blötberget och vips slipper de punga ut med försörjningsstöd. Det ”nöjet” får den nya kommunen ta hand om.

Hög mysfaktor.

För någon vecka sedan godkände slutligen myndigheterna delgivning om att husen ska vara utrymda senast kommande helg. Jag fick ett tips om att läget just nu var ganska sevärt, så jag åkte dit med kameran. Om det var vattenledningarna själva som tyckte att de kunde ge upp ett par dagar i förväg eller om någon av de boende ville lämna en avskedspresent till ägaren låter jag vara osagt.

Luftvärmepumpen ser intressant nog ganska ny ut.

Oavsett vilket lär väl det här vara sista versen för husen. Det här lär orsaka rejäl frostsprängning och eventuella förhoppningar om att någon ska rusta upp husen kan nog avfärdas nu.

Vad det än är som läcker så läcker det fortfarande. Det skvalade rätt bra.

Nu väntar väl 10-15 år av processande mellan kommunen och ägaren (som säkerligen ser till att sätta företaget i konkurs snarast) om vem som ska bekosta rivningen – och det blir väl i slutänden som vanligt kommunen.

Det läcker ut vatten på flera ställen från vinden.

Välkommen in!

Tillgång till is är en hyresförmån.

Som väl är syntes inga livstecken i huset.

Verkar lite si och så med uppvärmningen också.

Den andra kåken är inte fullt lika illa däran och det stod en bil utanför.

Det lyste t.o.m. i lägenheten längst ned till höger, så elen verkar vara på.

Sjunger på sista versen?