Photography by Hans Esselöv

Trandans vid Hornborgasjön

I helgen var vi i Lidköping. Av en slump ramlade jag över en länk om årets trandans vid Hornborgasjön och eftersom vi inte var så långt därifrån testade jag idén på först Anna och sedan vårt resesällskap Lars och Helena från Örebro. Alla tyckte det lät kul, så vi tog omvägen förbi sjön på väg hem på söndagen.

Det var i princip premiär med mitt Tamron 150-600 mm objektiv, så jag provade mig fram lite. Att fånga tranor i flykten var inte helt enkelt. Det var svårt med kameran på stativ. På frihand gick det lite bättre även om objektivet är tungt. Det var dock småknepigt att få rätt fokus. Generellt skulle jag ha kört med lite kortare slutartid, men det medför å andra sidan större bländaröppning och sämre skärpedjup. Det gäller också att de flyger i rätt vinkel i förhållande till solen, om man vill få en hyfsad detaljtäckning.

Lite gäss, ankor, änder, svanar och andra fåglar slank också med på ett hörn.

iso 100 f/9,0 1/320 sec
iso 100 f/9,0 1/500 sec
iso 100 f/7,1 1/160 sec
iso 100 f/8,0 1/250/ sec

Det var en kul upplevelse, både att se det hela men också att fota. Fota fåglar var en ny erfarenhet. Jag hoppas få chansen att fota rovfåglar vid något tillfälle.

Den här dagen var det drygt 15000 tranor på plats. För bara tio dagar sedan var de en tiondel så många, men höjdpunkten är ännu inte nådd för säsongen. När de är som flest brukar de vara mellan 22000 och 25000.

Fotografen själv fastnade också på bild (Foto: Helena Åström).