Photography by Hans Esselöv

Photoshop-lek

Just nu kan jag inte bo hemma på grund av coronarisken. När man satt sig i frivillig mer eller mindre isolering kan det bli lite långtråkigt. Jag skrev ett inlägg på Facebook där jag bad om tips på kul fotoprojekt. Någon skrev ”Ta en selfie” lite på skoj, men det gav mig en idé. Den var inte helt enkelt att realisera eftersom jag normalt använder Lightroom och det här krävde Photoshop, där jag i princip är total nybörjare.

Barhäng

Den första bilden tog mig 4 timmars arbete i datorn. Den som vet vad han gör hade nog fixat det på 10-15 minuter. Det blev mycket trial-and-error och jag fick backa och göra om ganska ånga gånger. Ibland var det svårt att förstå varför något som nyss fungerade plötsligt inte gjorde det. Rätt som det var, när jag skulle måla fram en figur i en lagermask så blev det svart istället för att motivet kom fram t.ex. Jag lyckades inte heller få det att fungera med alla 5 lager i bilden kvar, utan när jag lyckats kombinera två lager med ok resultat blev jag tvungen att sammanfoga dessa till ett enda lager innan jag gav mg på nästa. Efter väldigt mycket meck lyckades jag dock få till det hyfsat tycker jag.

Biljardturnering

Den här bilden var ännu svårare att få till. Det som skiljer är att flera av figurerna överlappar varandra. Här blev jag helt enkelt tvungen att be en kompis om hjälp. Övergången mellan två figurer blev helt enkelt antingen i form av en skarp gräns som syntes, eller väldigt luddig. Det hade underlättat om jag haft kläm på hur man använder Photoshops lassoverktyg.

Hur som helst var det ett kul experiment som hjälpte mig fördriva tiden en smula (en ganska rejäl smula ärligt talat). Jag kommer sannolikt att ge mig på fler liknande motiv i framtiden, men helst med lite vassare Photoshop-skills i bagaget.