Photography by Hans Esselöv

Blandat från Japan

Här kommer de sista bilderna från Japanresan. Det är lite ”gott och blandat” som blivit över och inte något speciellt tema.

Geikko

En av de sista kvällarna åt vi middag på en traditionell geisha-restaurang, eller geikko som det heter i Kyoto, där fenomenet dessutom är betydligt mer troget den historiska traditionen. Fascinerande, som så mycket annat i den japanska kulturen, men jag kände mig ändå inte helt bekväm. Även om det inte är prostitution eller alls har med sexuella tjänster att göra så går det inte att komma ifrån att det handlar om kvinnor vars enda uppgift är att behaga män. Ett vanligt mål tycks dessutom vara att jobba några år och sedan gifta sig med en av klienterna.

Maikko

Här ses en maikko, ett slags lärling. Det tar många år att bli färdig geikko. Lägg märke till att dräkt och håruppsättning är mer avancerad hos en maikko.

Tomma sake-fat

Faten som drycken sake kommer i kan vara vacka. Här hade man använt tomma fat som dekoration i en park.

Kompakt!

Det är trångt i de japanska städerna. Man såg därför ofta olika modeller av de här groteskt fula, mycket kompakta bilarna. Jag kan förstå att dessa modeller aldrig når Europa.

Shibuya Crossing

Apropå trångt – här är världens kanske mest kända övergångsställe (Efter Abbey Road) i Shibuya, i hjärtat av Tokyo. För att göra galenskapen greppbar skulle bilden egentligen ha varit fotad från högre höjd och i rusningen. På plats är skådespelet när det blir grönt ganska fascinerande.

Hachiko

Här är ett annat Tokyo landmark – hunden Hachiko. Statyn föreställer en hund som en gång förlorade sin husse och har fått något slags legendstatus. Läs mer här: https://www.japanexperterna.se/artiklar/hachiko

Katt- och ugglecafé

Apropå djur – har hittade vi ett slags café där man kunde umgås med katter och ugglor. Tyvärr hade vi inte tid att gå in.

Köbildning

Och här var vi ute på en ö känd bl.a. för sina många fritt strövande hjortar.

Hektiskt stadsliv

Neonljus är det verkligen ingen brist på i storstäderna.

USS Ronald Reagan

En dag tog vi en guidad båttur genom flottbasen i Yokusuka. För tillfället låg amerikanska sjunde flottan inne i hamn (det här är deras hemmahamn) och vi fick en bra överblick över dess flaggskepp USS Ronald Reagan, hela tiden övervakade av att mindre bevakningsfartyg som följde vår minsta rörelse.

Fniss

Slutligen – vad är en asienresa utan en bild på en klassisk katastroföversatt engelskspråkig skylt. Här var det ett vägräcke man inte skulle kliva över 🙂