Photography by Hans Esselöv

Dua Lipa på Gröna Lund

Igår spelade brittiska (med rötter i Kosovo) Dua Lipa på Grönan i Sthlm. Fotoförutsättningarna blev tyvärr inte de jag hoppades på. Dels dröjde beskedet om ackreditering till två dagar innan, men det största kruxet var att dagen efter hörde de av sig igen och då de hade fått alldeles för många ansökningar hade Dua Lipas management gått in och begränsat antalet fotografer. Hastigt och mindre lustigt var jag därmed förpassad till det vanliga publikområdet. Det var dessutom galet mycket folk så att ta sig fram – eller för den delen fota – var verkligen inte enkelt. De flesta bilderna fick jag ta över huvudet, med kameran i en hand. Av den anledningen är jag inte alls nöjd med bilderna, men trots förutsättningarna blev det några användbara bilder i alla fall.

Dua Lipa har nog växt sig lite för stor för den här kostymen sedan hon bokades till Grönan. Nästa gång vi ser henne i Sverige lär det handla om de stora arenorna. Lyckas hon med nästa album också så kommer hon snart att vara en av de största kvinnliga soloartisterna. Showen var välproducerad och även den kändes mer lämpad för större arenor, även om den bantats ner något för Gröna Lund. I övrigt – proffsigt, bra ljud och en artist som ser ut att ha kul på scenen.

Nu när det blev som det blev var objektivvalet enkelt – jag körde uteslutande med RF 70-200 mm. ISO fick kameran sköta och slutartiden höll jag mest på 1/250s eller 1/320s. En miss var att jag hade gjort grundinställningarna i förväg och då bland annat hade ställt in spotmätning, vilket inte alls var optimalt nu när jag hamnade så långt från scenen. Jag insåg detta ganska sent och ändrade till utsnittsmätning först på slutet.